Kineserna är lysande taktiker!

Tyvärr har jag ännu inte hunnit med att resa till Kina, men det är mer en tidsfråga än något annat. Det som lockar mig med Kina är de exempel på lysande entreprenörstaktik som vi ser över hela världen.

Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv har Kina en oerhört gynnsam position mitt emellan kapitalistisk marknad och kommunistisk diktatur. Denna position ger möjlighet att testa de kapitalistiska krafterna med diktaturens totala kontroll.

Denna position utnyttjar Kina med hjälp av lysande taktik på den inhemska marknaden såväl som på den internationella. Den totala kontrollen ger möjlighet att styra de kapitalistiska krafterna snabbt och effektivt åt det håll de vill.

På de internationella marknaderna utnyttjar de sin ekonomiska styrka genom taktisk byteshandel. I Costa Rica finansierar de exempelvis väg- och brobyggen mot att de får rätt att fiska i de fiskrika Costa Ricanska haven.

Liknande saker sker i Afrika där de byter infrastruktur som underlättar transport från inlandet till kusterna. I gengäld får de rättigheten att utvinna viktiga råvaror. Återigen win-win för båda parter om det hanteras på rätt sätt.

Det senaste är en Kinesisk före detta statstjänsteman som vill köpa en stor bit av Island, 0,3 % av hela landet, för att bygga hotell och turistanläggningar. Frågan som man kan ställa sig är om det inte innebär att Kina vinner geopolitiska framgångar på samma gång.

Vad man än tycker om Kina i övrigt så måste nog alla erkänna att de är fullständigt lysande taktiker i sitt ekonomiska fälttåg. Med helt nya grepp lägger de under sig mycket viktiga tillgångar och vinner andra stora förmåner på sina aktiviteter.

Kort sagt har Kina taktiken, pengarna och makten att styra den globala ekonomin under lång tid framöver. Allt medan USA och övriga västvärlden slumrar till i sina gamla hjulspår och tappar i både kreativitet och tillväxt.

Av Stefan Mahlstein, Entreprenör

2 tankar kring ”Kineserna är lysande taktiker!

  1. Erik

    Ja, de är nästan skrämmande imponerande kineserna. Frågan är hur länge de kan hålla folket tillbaka i det informationssamhälle som råder.

    1. Stefan Inläggsförfattare

      Det kan man fråga sig. Jag tror att de kommer att klara av den balansakt som krävs för att sakta men säkert övergå till demokrati, men det lär ta lång tid. Det är inte helt lätt att hantera ett folk med över 1 miljard individer 🙂 Det vill till att de håller de som är mest insatta, dvs den växande medelklassen nöjda och släpper dem fria i lagom takt.

Kommentarer är stängda.