Christer Gardell kallar högfrekvenshandeln ”olaglig”

I oktober 2010 skrev jag något raljerande om högfrekvenshandel och de negativa effekter detta fenomen har. I Dagens Industri kan man idag läsa att Christer Gardell till och med anser att den kan vara olaglig.

Enligt min mening är det sannolikt så att Christer Gardell har helt rätt om man skulle fingranska det sätt som högfrekvenshandeln sker på. Frågan är om inte högfrekvenshandlarna påverkar kurserna på ett otillbörligt sätt genom sitt agerande.

Allt annat lika så anser jag fortfarande att all form av kortsiktig spekulation är negativt på många sätt. Högfrekvenshandeln är egentligen bara spetsen på det isberg som kortsiktig spekulation i alla dess former utgör.

Världens finansmarknader verkar ha tappat bort hela syftet med möjligheten att handla exempelvis på börsen. I stället för att få till en fungerande kapitalmarknad leder detta nu till att vi faktiskt kraschar den, kanske totalt!

De senaste åren har derivat lagts på derivat och kravet på snabba vinster genom spekulation har ökat. Från att ha varit något som vissa ägnade sig åt så verkar till och med majoriteten av småspararna ha samma perspektiv.

Vad hände med att spara långsiktigt och vara nöjd med 10-15 % avkastning över inflationen? Nu verkar till och med småspararna förvänta sig klipp på 2-300 % i månaden och spekulerar vilt med sina besparingar.

Nej, titta på Stefan Persson och Fredrik Lundberg mfl som fokuserar på de fundamentala faktorerna. Om bolaget tjänar pengar och kan ge bra utdelning på lång sikt så köp och behåll. Spekulerar marknaden ner dessa bolag får du dem dessutom billigt!

Av Stefan Mahlstein, Entreprenör