Bra team det viktigaste som finns!

Jag har sagt det flera gånger förr, men det är värt att tjata om igen och igen och igen. Det finns inget viktigare än ett bra team för att lyckas bygga ett bra företag. Hur det teamet skall se ut är däremot inte alltid lika lätt att veta från början. Det finns nämligen ingen mall för detta. Några bra tips är dock att alla i teamet skall komplettera varandra. Det är väldigt lätt hänt att man bygger ett team med vänner eller folk som man känner och som är för lika en själv. Då riskerar man att alla tycker likadant, gillar att göra samma saker och att alla reagerar på samma sätt. Helt livsfarligt!

Som företagsbyggare/ledare skall du i stället först identifiera dina egna svagheter. Det kan vara både vad gäller sakkunskap och kompetens, men framförallt personliga egenskaper. Om du exempelvis är mer visionär än exekutiv så måste du omge dig med exekutiva människor. Är du mer av en person som har sakkunskap om sektorn du bygger företaget inom men inte så bra på att leda folk så skall du skaffa någon annan som blir VD. Ja, så är det! Du behöver inte alltid vara den som leder bolaget operativt! Många entreprenörer gör misstaget att de tycker att de skall vara VD för bolaget de byggt upp eftersom de är grundare. Sedan kör de en bra idé i botten! Har sett sådana misstag och tyvärr även gjort en mindre investering i ett sådant bolag innan jag förstod att grundaren var en prestigefylld idiot!

För egen del så har jag nu ett antal personer omkring mig som driver de företag som jag startat eller investerat i. Skulle aldrig drömma om att driva dessa bolag själv när jag ändå har killar och tjejer som vill och kan göra det mycket bättre än jag själv. För egen del så passar det mig numera bättre att köra den mer visionära och strategiska delen. I dessa delar och när det gäller affärsutveckling i allmänhet är det däremot få som är bättre än jag :-).

Av Stefan Mahlstein, Entreprenör

2 tankar kring ”Bra team det viktigaste som finns!

 1. Elias Kai

  ”Det är väldigt lätt hänt att man bygger ett team med vänner eller folk som man känner och som är för lika en själv.”

  Together
  Everyone
  Achieves
  More

  Interesting blog.
  /Elias

Kommentarer är stängda.