Bra idéer – var får man dem?

Stöter ofta på människor som undrar var man får bra idéer ifrån och hur man vet att en idé man fått är bra. Var man får idéerna ifrån är nog väldigt individuellt. För egen del så är jag sjukt nyfiken och läser en hel del tidningar, surfar runt rätt mycket på Internet, pratar med alla om allt och funderar ofta över vilka behov som finns och hur man skulle kunna uppfylla dem. Det har till och med gått så långt att jag läser lappar som sitter på lyktstolpar och på andra ställen för att jag helt enkelt inte kan låta bli – det kan ju stå något spännande (händer tyvärr inte så ofta).

Det är inte alltid som jag får idéer direkt när jag läst något utan ofta ligger informationen och gror i bakhuvudet, kombineras med ny information och kanske egna erfarenheter för att sedan poppa upp som en ny idé. Konstigt nog får jag ofta mina bästa idéer direkt när jag vaknar på morgonen precis innan jag kliver upp ur sängen. Eftersom jag ofta pratar idéer med mina vänner och kollegor så är det väldigt vanligt att nya bra gemensamma idéer föds ur dessa diskussioner.

Sedan är ju frågan alltid om det är bra idéer eller inte. Tyvärr kan man aldrig riktigt säkert veta det förrän man provat att genomföra dem. Det är också därför som vi entreprenörer inte alltid lyckas med det vi gör. Man måste helt enkelt prova och ibland går det inte lika bra. För att minimera risken att man försöker genomföra en dålig idé så är det viktigt att analysera idén utifrån olika perspektiv. Är det något man vill att andra skall köpa så är det som jag nämnt i tidigare blogginlägg viktigt att efterfrågan finns.

En sak som man bör vara medveten om är att det är rätt sällan som en idé är helt unik. Det finns nästan alltid snarlika idéer i andra huvuden, eller som redan genomförts. Detta behöver i sig inte vara ett hinder, tvärtom. Ofta kan en redan genomförd snarlik idé vara en bra bekräftelse på att en idé man fått går att genomföra. Tricket i det läget är att göra det bättre! Jag har ett par sådana idéer just nu som jag funderar på. Det är idéer som redan förverkligats på Internet, men som gjorts på ett dåligt eller mindre bra sätt.

Ett tips kan exempelvis vara att fundera på tjänster som redan finns off line , men som skulle kunna göras bättre online. Med bättre menar jag att det exempelvis skulle kunna göras effektivare, erbjudas till en större, kanske till och med global marknad, eller erbjudas till ett bättre pris till köparen.

Ett annat tips är att titta på vad som finns på Internet i ett land, men som inte finns i ett annat och genomföra samma sak i det land där tjänsten saknas. USA ligger som exempel ofta ett par steg före Europa när det gäller Internet idéer. Handel med aktier på Internet eller online poker är ett par lysande exempel som kom från USA till Europa och då främst till Skandinavien och Storbritannien ungefär tre år efter att det blivit stort i USA.

Kommer du på något bra och dessutom har ett bra team som kan genomföra idén så får du gärna kontakta mig så får vi se om vi kan göra något tillsammans!

Av Stefan Mahlstein, Entreprenör

9 tankar kring ”Bra idéer – var får man dem?

 1. Lars Carlén

  Har du testat några kreativitetsövningar? Själv höll jag tidigare på med improvisationsteater och det är verkligen ett bra sätt att komma in i ett öppet och kreativt tillstånd.

 2. Patrik Högberg

  Tack för en intressant och insiktsfull blogg om entreprenörskap, jag har läst dina inlägg och tycker du har en väldigt sund inställning till detta.

  Mitt bidrag till ämnet i detta inlägg är mina erfarenheter till nya affärsidéer som jag får från behov jag själv har eller ser och det finns gott om saker i varddagen som behöver förbättras eller omvandlas till en helt ny idé. Det är det som jag tycker är så fantastiskt med internet, bra idéer kan bli hur stora som helst verkar det som. Så det enda man behöver göra är man hoppar in i engagemang och upplev problem och kulturen både i och utanför cyberspace så blir man full av reella behovsproblem att koppla på bra affärsmodeller till.

  Men jag har upplevt att problemet är inte idéerna som i alla fall jag har gott om, utan begränsningen är oftast kapaciteten ”teamet” har. Att sedan ha ett ”dreamteam” för idén känns som en utopi idag med den snabba utveckling som krävs på nätet.

 3. Annika

  Hej,

  Stort tack för en mycket intressant blogg!

  Ett litet tips är att byta typsnitt till något med fötter på, så att det blir mer läsvänligt eftersom det är så mycket, informativ, text som man vill läsa, men inte riktigt orkar med.

  /Annika

 4. Stefan Mahlstein

  Tack själva för era komentarer! Håller med om att idéer ofta kan komma från egna behov. Är man dessutom rätt så normalt funtad så finns det sannolikt efterfrågan från andra också 🙂

  Gillar förresten Annikas sätt att arbeta med sortering utifrån presentens/varans mottagare och syfte i sin webshop. Bra sätt att utgå ifrån besökarnas behov när man bygger på Internet snarare än att utgå ifrån produkterna.

 5. David Ovsepian

  Intressant inlägg! Hittade till din blogg via Dsruptive, och fastnade direkt!

  Iom att jag själv är entreprenör så ligger ämnerna du skriver om mig nära till hjärtat…

  Jag kan nog säga att jag också får en hel drös med ideer, ibland flera om dagen. Det svåra egentligen är att ”släppa” de, för man har tyvärr inte tiden att förverkliga alla.

  Hur gör du med ideer som du vet är eller tycker är bra men som du inte hinner göra något åt?

  Mvh

 6. Stefan Mahlstein

  När det gäller idéer som jag inte hinner med själv så brukar jag antingen låta dem ligga i huvudet ett tag för att ta fram dem när jag har mer tid. Eller också så snackar jag med lite andra vänner och bekanta och då kanske det visar sig att de kan hjälpa till att bygga något av dem. Man behöver inte göra allt själv utan då är det bättre att göra det tillsammans med någon annan.

 7. Lotfi Beja

  Tack till allihoppa för detta blogg. när jag har läst kommentarer, jag har känt mig själv. Alltid vill jag hitta på bra ideer som kan funka och går bra. Det med internet, jag tycker det bra idee som han sa Stefan Mahlstein ” Ett annat tips är att titta på vad som finns på Internet i ett land, men som inte finns i ett annat och genomföra samma sak i det land där tjänsten saknas. USA ligger som exempel ofta ett par år förre, då vet man att går inte att sälja mat på nätet men det går att sälja böcker till exempel. Jag har läst om Henrik Nordström hur han har börjat tidet med blocket 1996. På grund av Jag är urspringen från Tunisien och Sverige ligger förre. Jag har bestämt mig att göra en hemsida för små annonser http://www.annoncer24.com (franska språket).
  MVH
  Lotfi Beja

 8. Anna

  Något utanför ämnet men ska du kanske till Kiviks Marknad nu i veckan? Tänkte nämligen marknadsföra min nya butik men vet inte hur jag bör genomföra det bäst.. Överväger lappar men är rädd att många kastar dem. Någon idé?

 9. Stefan Mahlstein

  Lappar är ett traditionellt sätt att jobba på. Är det som står på lappen tillräckligt intressant kan det nog fungera även om de flesta säkert slänger dem.

  Svårt att ge ett svar utan att veta mer, men kan du ta fram någon ”give away” produkt som du tror folk behåller och tar med sig hem så är det klart bättre. Blir lite dyrare än lappar…

Kommentarer är stängda.