Stefan Ingves vs Stefan Mahlstein 0-2

Där kom den berömda spiken i kistan. Stefan Ingves blev till slut tvungen att följa med i verkligheten och sänka  både räntan och den framtida räntebanan. Allt enligt min prognos som började med mitt inlägg den 20 april 2011 och mynnade ut i en förutsägelse för framtiden den 11 augusti samma år.

Enligt den senare skulle räntan på 3 års sikt ligga stabilt kring 0,75-1 %. Tvärtemot vad Stefan Ingves och Riksbanken trodde när de höjde räntan från 1,5 till 1,75 % bara 4 månader tidigare. Visst är jag nöjd över att min förutsägelse har slagit in så fullständigt som den gjort (ingen höjning i sikte förrän hösten 2015 enligt Riksbankens nya räntebana). Men, det som verkligen skrämmer mig är hur tokfel Stefan Ingves har bedömt läget.

Ur mitt perspektiv måste man verkligen fråga sig hur det är ställt med ekonomiska teorier om Stefan Ingves med sällskap på Riksbanken har gjort så grova fel i sin bedömning. Skall inte Stefan Ingves vara grymt bra på just det han är tillsatt att förutse? Det går knappast att skylla på saker som inte gick att förutse när till och med jag, som i jämförelse med Stefan Ingves knappt kan räkna, kunde se dem!

Min tolkning är att Stefan Ingves och de andra ”experterna” missat att ta in en hel del faktorer som de borde ha sett mycket tydligt. Varför de missat dem är den riktigt stora frågan. Det kan bero på prestige vilket Stefan Ingves maktkrig med Finansinspektionen faktiskt tyder på. Men, det kan även bero på att de utgår från ekonomiska modeller och nyckeltal som helt enkelt inte håller måttet längre.

Para detta med Stefan Ingves desperata motivering för att hålla räntan uppe som hela tiden varit att hushållens stora bolån är ett stort problem som kan skapa en bubbla. En bubbla som sedan spricker och skadar Sveriges ekonomi svårt. Bubbelrisken är för övrig en annan sak som jag inte heller höll, eller håller med om och som jag påpekade i mitt inlägg redan i januari 2011.

Skälet till att jag skriver desperata motivering ovan är att Riskbankens reporänta sedan ett antal år inte längre påverkar bolåneräntorna så direkt som Stefan Ingves vill ge sken av. Det är helt andra räntor som påverkar bolånen i mycket större utsträckning. Detta borde Stefan Ingves känna till och om han gör det så är det lite underligt att han använder det som främsta skälet till att hålla uppe reporäntan.

Undersökningar som gjorts det senaste året har dessutom visat att hushållen har en riktigt bra buffert när det gäller sina bolån. Både vad det gäller eventuella ränteuppgångar eller nedgångar i värdet på bostäderna. Så, Stefan Ingves, du hade helt fel igen!!! Hur kan det bli så illa?

Skall jag vara lite elak så hade ingen av mina medarbetare fått vara kvar i sin roll om de hade gjort samma felbedömningar som Stefan Ingves gjort. I Stefan Ingves fall så har det dessutom påverkat hela Sveriges ekonomi mycket negativt. Detta har gjort att alla med bolån förlorat mycket pengar, alla som gått utan arbete har fått gå längre tid utan arbete och många jobb som annars hade skapats har gått förlorade.

Dags att avgå?

Av Stefan Mahlstein, Entreprenör

2 tankar kring ”Stefan Ingves vs Stefan Mahlstein 0-2

  1. Christian R

    Du borde kolla lite på Boverket och deras ständigt skrikande om bobubbla, i sex år i sträck har de skickat ut pressrelaser om att bubblan e här.

    Vi får hoppas boverket har bättre koll på hus, än ekonomiska prognoser….

    1. Stefan Inläggsförfattare

      Trovärdighetsbubblan spricker lite om man säger samma sak i 6 år utan att det händer något 🙂

Kommentarer är stängda.