Stefan Ingves vs Stefan Mahlstein 0-1

Den 20 april 2011 gav jag mig på att kritisera Riksbanken med Stefan Ingves i spetsen. Min uppfattning var att Riksbankens höjning av reporäntan baserade sig på ett alltför kortsiktigt perspektiv och en direkt felaktig bedömning om att som de själva skrev ”Tillväxttakten i den svenska ekonomin är fortsatt god och arbetsmarknaden förbättras stadigt.”.

Min kritik av Riksbanken följdes upp den 11 augusti samma år med en prognos för den ekonomiska utvecklingen i Sverige, USA och Europa där jag utvecklade mina tankar om problemen som vi stod och fortfarande står inför. Bland annat var min prognos för reporäntan i Sverige att den på 3 års sikt borde stabilisera sig kring 0,75-1 %.

Min utgångspunkt för kritiken och prognosen var att jag ansåg att den tillväxt vi sett i Sverige sedan kraschen 2008 enbart berodde på att vi såg en rekyl på den överreaktion som kraschen medfört. Dessutom ansåg jag att det fanns och finns strukturella problem i de västerländska ekonomierna som vi inte kommer att komma ur på ett bra tag.

Det är en vedertagen sanning på finansmarknaden att alla större nyheter möts av överreaktioner som sedan följs av en rekyl. Att vi efter nyheten om Lehmankraschen gått från ekonomisk panikstopp (överreaktion) till att under 2009-2011 rulla på åtminstone lite grann (rekylen) var just ett sådant fall. Men, det innebar inte på något sätt att vi hade tillväxt i ekonomin. Även en död katt studsar som bekant men det innebär inte att den lever!

Och, hur gick det då? Vem hade rätt? Stefan Ingves eller Stefan Mahlstein? När det gäller reporäntan så vann jag helt klart! Idag ca 2 år senare studsar inte katten längre och reporäntan ligger på 1 %. Jag vill påstå att den till och med kommer att komma ner till 0,75 % inom de 3 år som jag förutspådde. Räntebanan har som ni kan se nedan justerats ner rejält av Riksbanken under tiden.

Riksbankens prognos för räntebanan i februari 2011

Riksbankens prognos för räntebanan i april 2013

Tyvärr hade jag nog rätt när det gäller en hel del annat i min prognos också. Det totala sönderfallet i Grekland med kraftiga framgångar för Den Gyllene Gryningen och andra extremister lär inte minska oron i Europa framöver. Samma sak med de hårda tagen mot spararna på Cypern. Vi har med största sannolikhet inte sett slutet ännu på ett antal år.

Trots att det uppenbarligen inte finns någon ljusning i sikte om man ser det stora perspektivet och på lite längre sikt än näsan räcker så vill Stefan Ingves strama åt tyglarna ytterligare för exempelvis de som har bolån. Det är inte svårt att se att Riksbankens höga räntor redan kostat oss alla en massa pengar i onödan. Skall man nu göra det ännu värre?

Nej, Stefan Ingves, det är dags att skippa prestigen och ekonomiska teorierna som inte håller för det scenario som vi har idag. Du måste se det i ett mycket större perspektiv än de korta rekylerna annars blir det mycket värre även i Sverige.

Av Stefan Mahlstein, Entreprenör

3 tankar kring ”Stefan Ingves vs Stefan Mahlstein 0-1

  1. Gustaf Engstrand

    Bra tyckt där Stefan, fr o m nu gäller Stefan M för mig, även om jag nog måste medge att Stefan I fortfarande har lite mer makt över räntenivån i Sverige. Grattis til de 45 förresten! Gustaf

    1. Stefan Inläggsförfattare

      Tack! Ja, det är nog så att Ingves har mer makt över räntenivån än jag 🙂

Kommentarer är stängda.