Sommargåta

Tänkte låta er lösa en liten gåta den här gången. Den som hört gåtan och svaret får inte svara. Ni andra uppmanas att svara i kommentar till detta inlägg. Här kommer gåtan:

Far och son är ute och kör bil i ett fruktansvärt regnväder. Det är natt och plötsligt kör de av vägen. Bilen krockar med ett träd och pappan avlider direkt.

Sonen körs i ilfart i ambulans till närmaste sjukhus. Men, när sonen rullas in i operationssalen utbrister läkaren: ”Herregud, det är min son!”. Hur förklarar du det?

Som sagt, svara gärna i kommentar till detta inlägg. Jag kommer om ett par dagar att redovisa svaret nedan.

Svaret:

Svaret är såklart att läkaren är mamman. Verkar som att de flesta läsare klarade av gåtan vilket är positivt. Det var i alla fall bara någon enstaka som erkände sig lurad och det var en kvinna.

De flesta brukar annars fundera på styvpappor, farfädrar och andra män. Lite fascinerande att konstatera att vi generellt sett fortfarande i första hand tänker på män när man nämner läkare. Det säger en hel del om våra fördomare.

Är inte feminist själv på något vis, men det är helt klart viktigt att ha sina fördomar klara för sig när man exempelvis intervjuar för anställning. Är det du tänker rätt eller helt enkelt bara en fördom?

Av Stefan Mahlstein, Entreprenör

6 tankar kring ”Sommargåta

 1. Erik Forsberg

  Jobbat med liknande saker, så jag räknar det som att jag kan den 🙂
  Ett ämne som alltid är aktuellt dock.

 2. Håkan Persson

  Enda möjliga förklaringen är att sonens läkare också är hans mamma:)

 3. Aaron Axelsson

  Jag tycker mig känna igen gåtan, och kom på ett svar väldigt fort, så jag tror att jag nog får ses som diskad. 🙂
  Men jag är lite spänd på om jag tänker rätt!

 4. Stefan Inläggsförfattare

  Tror att det var fel att köra denna gåta i skriftlig form. De som jag ställt gåtan till muntligen funderar i de flesta fall på alla möjliga och omöjliga män innan de kommer fram till rätt svar. Om de nu gör det 🙂 Inte ens kvinnor verkar tänka på att det kan vara mamman vilket är lite skrämmande.

Kommentarer är stängda.