Placeringsstrategi för konservativa och försiktiga sparare

Den absolut viktigaste frågan för de som har möjligheten att lägga undan lite pengar för framtida bruk är hur man får bästa möjliga avkastning på sitt sparande. Tyvärr är detta även en fråga som får många att känna en stor stress.

Det finns en uppsjö av alternativ för hur man skall spara sitt surt förvärvade kapital och bakom många alternativ så står det ofta mer eller mindre seriösa rådgivare som lockar med erbjudanden som är svåra att motstå. Habo Finans är ett sådant exempel som är aktuellt igen med tanke på den begynnande rättegången.

En ganska vanligt missuppfattning som grundar sig på att banker och andra rådgivare som tjänar pengar på att förmedla sparandeprodukter är att sparande är något som är svårt och komplicerat. Jag vill bestämt hävda att sparande är bland det enklaste man kan syssla med!

I sin renaste form så handlar det om ränta på ränta. Det som är säkrast och enklast att göra är helt enkelt att sätta in sina pengar på ett sparkonto som ger så bra ränta som möjligt. Här är de olika nischbankerna helt oslagbara. Många av dem erbjuder idag samma bankgaranti som de stora bankerna men de kan ge upp till 3% i ränta utan bindningstid.

Det som tyvärr också drivit problematiken med sparande är den spekulationshysteri som frodats och som lockar med stock picking som kan ger flera hundra procent i avkastning om man prickar rätt. Det som man sällan uppmärksammar är att detta även innebär en enormt hög risk som gör att hela sparkapitalet snabbt kan ätas upp.

De värsta avarterna av spekulationshysterin är de senaste årens framväxt av olika certifikat och andra derivat som i värsta fall är baserade på teoretiska tillgångar. HQ Banks undergång är ett exempel i megaformat. Om inte ens de klarar av att hantera den här typen av finansiella instrument borde det då inte vara kriminellt att erbjuda dem till vanliga småsparare?

Hur gör då den som vill spara sitt kapital med låg risk och få en hygglig avkastning utan att behöva sätta sig in i vad som händer på marknaden varje dag eller lära sig allt om olika företag? Detta beror rätt mycket på hur mycket kapital man kan spara. För den som inte har mer än några hundralappar så blir det tyvärr inte roligare än ett sparkonto. Men, vad gör det? Det är ju avkastningen man vill åt!

För den som har lite mer är det enklaste alternativet att välja ut en handfull stora företag på börsens som i många år levererat hög direktavkastning och därmed också gjort bra vinster. Exempel på sådana är Atlas Copco, H&M, Handelsbanken, Axfood, Holmen, Ratos, Lundbergs och Astra Zeneca.

Sedan beror det på hur långsiktig man är. Är man kortsiktig, dvs behöver pengarna inom 1-2 år så är räntekontot kanske ändå bäst eftersom kortsiktiga svängningar på börsen annars kan göra att kurserna står som lägst när man vill använda dem. Är det på längre sikt eller till och med 5-10 år är det bara att köpa 3-5 av aktierna ovan och vänta.

Skulle det svänga lite så sitt still i båten. När det är billigt så köp lite mer om du kan och är det dyrt så kan man sälja av lite om man vill. Och under hela resan så kan man njuta av en bra utdelning under tiden. Det enda man då behöver göra är att kontrollera delårsrapporterna någon gång i kvartalet för att se att ingen oförutsett har hänt.

Sitter själv med lite H&M som gick ner lite igår, men sedan upp lite idag utan att oroa mig. På lång sikt har de gett bra avkastning från år till år och eftersom det finns en stark ägare med ett eget intresse av att få bra utdelning och tillväxt så rider jag gärna med på vågorna.

På så vis räknar jag med 10-15 % avkastning per år och det är inte illa när inflationen ligger under 2 %. Glöm det där med stock picking för att göra snabba klipp, det är få som lyckas ibland och ingen som lyckas hela tiden. Den som gapar över mycket mister som bekant ofta hela stycket!

Av Stefan Mahlstein, Entreprenör

2 tankar kring ”Placeringsstrategi för konservativa och försiktiga sparare

  1. Christian

    Nackdelen med egen strategi framför en fond är just att fonder är skattedopade. Vilket är ett problem för den strategin du utmålar

    I övrigt kan jag bara hålla med!

    1. Stefan Inläggsförfattare

      Så är det såklart! Den positiva effekten beror dock på hur mycket transaktioner man gör i portföljen. Gör man inget så gäller skatteeffekten bara utdelningarna. Lägger man in allt i en K-försäkring så försvinner skatteeffekten helt, men då tillkommer avkastningsskatt.

      Den stora fördelen som jag personligen anser överväger skatteeffekten är dock att man kan sätta sin egen portfölj helt själv och slipper betala avgifter till fondbolagen (transaktionsavgifter vid omallokeringar och förvaltningsavgifter).

Kommentarer är stängda.