NASDAQ OMX sämre reglerat än olicensierad nätpoker!

Den senaste tiden har vi kunnat läsa om så kallad robothandel på NASDAQ OMX och andra börser. Robothandel eller högfrekvenshandel är inte bara tillåtet utan NASDAQ OMX hyr dessutom ut plats i de lokaler som börsens egna servrar står. Allt för att gynna just robothandeln på bekostnad av alla andra som handlar!

Min egen personliga åsikt är att robothandel eller automatiserad högfrekvenshandel borde förbjudas helt. Detta eftersom robothandel inte i sig tillför något värde för vare sig finansmarknaden i stort eller på annat sätt. Robothandeln riskerar tvärtom att allvarligt skada förtroendet för NASDAQ OMX och andra börser.

Till och med i den i Sverige så allmänt illa ansedda nätpokern har ett bättre skydd för de småspelare som spelar poker än vad NASDAQ OMX har för småsparare. Pokerspelande med hjälp av robotar som automatiskt beslutar om hur man skall spela förbjöds redan tidigt i online pokerbranschen.

Skälet till förbudet i online pokerbranschen är samma som borde kunna användas när det gäller börshandel. Det ger helt enkelt vissa aktörer otillbörliga fördelar gentemot den stora mängden kunder. Det pokeroperatörerna vill förhindra är att den stora mängden spelare försvinner pga att de inte har en chans mot robotar som styrs av matematiskt perfekta algoritmer.

Exakt samma risk löper NASDAQ OMX genom att tillåta robothandel som dessutom kan lägga ”fejkorder” som sedan dras tillbaka vilket riskerar att påverka kurserna i enskilda aktier. När man spelar online poker kan man i alla fall inte göra det utan ”lagt kort ligger”. Trots detta är alltså olicensierad online poker bättre reglerat i detta avseende eftersom robotspel är totalt förbjudet!

Ur mitt perspektiv blir handeln på NASDAQ OMX mer och mer som rent spel och dobbel. Det började för länge sedan med Daytrading och teknisk analys (som utgår ifrån att historiska kursrörelser säger något om framtida sådana). Nu har det kulminerat i just robot- och högfrekvenshandel.

I princip styrs handeln på NASDAQ OMX inte längre utifrån de sunda fundamentala principer där fokus är att skapa en likvid sekundärmarknad för investerare. Idag är det rent kortsiktigt (kortsiktighet på mikrosekundnivå) och girighet som styr. Snart finns det inget värde i att notera ett bolag kvar eftersom ingen annan än robotarna kommer att handla aktier.

När jag diskuterat kortsiktigheten på börserna med Daytraders tidigare så har de alltid hävdat att utan Daytraders så skulle det inte finns lika bra likviditet. I teorin är det sant, men nu knorrar till och med Daytraders om att robothandeln slår ut dem och att det är orättvist. Varför då? Likviditeten måste ju öka något enormt tack vare robothandeln 🙂

Enligt min mening är det uppenbart, en så kallad ”no brainer”, att Daytrading i viss mån och framförallt robothandel eller högfrekvenshandel är uteslutande negativt! Dessutom finns det inga som helst vettiga eller logiska argument för att tillåta robothandel annat än NASDAQ OMX egen kortsiktiga profit!

Av Stefan Mahlstein, Entreprenör

 

 

 

5 tankar kring ”NASDAQ OMX sämre reglerat än olicensierad nätpoker!

 1. Christian

  Håller helt med.

  Vem är börsen till för?
  Det måste ju vara bolagen och aktieägarna som satsar på bolaget. Tillför robothandeln något. Nej. Den förstör endast. Vi behöver mer långsiktighet inte millisekundordrar.

 2. Johan

  Hmmm en riktigt intressant tanke. Bara för att aktier på något sätt är mer ”rumsrent” så kan man inte bortse från riskerna på båda sidor…

 3. Martin

  Med yrkeserfarenhet inom online pokerbranschen kan jag bara hålla med. Det är väldigt hård reglering på pokerrobotar (så kallade bottar) eftersom de skapar en osund spelarmiljö. Däremot så får man i det här fallet fråga sig vilka som tjänar på robothandeln och om småspararna verkligen förstår vad det är som händer? Börserna vill ha omsättning och ser eller vill inte se problemet för småspararna – det slår inte lika tydligt mot dem som inom pokernätverken. Som lekman blir man alltid förvånad över hur lite småspararna har att säga till om börsreglerna – men å andra sidan kanske de står för en väldigt liten del av börsernas omsättning?

  1. Stefan Inläggsförfattare

   Den datorstyrda handeln är idag ca 54 % varav högfrekvenshandeln står för ca 15 % så det är klart att denna del blivit större och större med åren. 2007 stod den datorstyrda handeln exempelvis bara för 7 %. Men, frågan är om den ökade volatiliteten under åren bidragit på ett positivt sätt eller inte. Annat än för NASDAQ OMX vinster då 🙂

   1. Peter

    Det sändes ett mycket intressant tv-program om just datorstyrd aktiehandel på SVT här i början av oktober. Om jag inte missminner så var det Dokument Utifrån och avsnittet hette ”Snabba klipp”.

    Jag minns hur Wall Street killarna ojade sig inför effekterna av datorstyrd handel redan på början av 2000 talet och jag tror nog att vi kan vänta oss ett par lagar som reglerar handeln om något år.

Kommentarer är stängda.