Marknadens kortsiktighet ställer till det igen!

Det är aldrig bra att stirra på enskilda kvartal, eller ens år. Man måste hela tiden hålla blicken på den stora bilden. Dvs, hur ser de stora trenderna ut. Idag bekräftar DI att marknaden inte längre är lika säker på en stabil konjunkturuppgång som den var i januari.

Det får i alla fall mig att undra hur marknaden fungerar och tänker. Det kan ju knappast vara så att marknaden har fel, eller? Enligt min mening handlar det i stället om att marknaden är alldeles för kortsiktig och tittar på fel sätt på trenderna. Helt plötsligt rasar räntorna och inflationen trots en förväntad konjunkturförbättring!

Risken är stor att Riksbanken som höjt räntan gång på gång också tittar på fel parametrar och nu också får inse att de gjort fel. Problemet är att Riksbankens kortsiktiga perspektiv drabbar vanligt folk i mycket större utsträckning och mer direkt än om marknaden spekulerar fel.

Min åsikt kvarstår och stärks därmed i och med de indikationer som nu kommer om att USA, Grekland, Storbritannien och många andra länder inte når upp till de förväntningar som marknaden haft. Det finns ingen stabil konjunkturförbättring, det var helt enkelt bara en uppgång från totalstopp.

I värsta fall står vi dessutom inför en dubbeldipp i höst när statliga subventioner börjar kosta med än de smakar vilket kan leda till stora bakslag i ekonomin. Den klena trösten är väl då att Riksbanken sannolikt inte fortsätter höja utan kanske till och med sänker räntan igen.

Av Stefan Mahlstein, Entreprenör

1 tanke kring ”Marknadens kortsiktighet ställer till det igen!

 1. Christian R

  I danmark har man haft negativ tillväxt i två kvartal vilket är definitionen av en recession. Säger en del om vad som pågår därute.

  I Sverige kommer man faktikst har negativ reallönetillväxt i år(till skillnad från förra året då det var väldigt hög reallönetillväxt.)

  Bilden är väldigt splittrad. Det finns dock all anledning att tro att Sverige kommer ha högre än 2,5% BNP tillväxt de kommande 2-3 åren. Svensk industri är i superskick. Det betyder att här hemma i Sverige kommer det vara ganska goda tider. Arbetslösheten kommer trenda nedåt, även om den vissa kvartal kan avvika.

  Inflation och stagnerande bostadspriser är nog det som gäller de kommande 12 månader men industrin och större offentlig konsumtion/investering gör att Sverige kommer tuffa på i rätt hög takt jämfört med övriga europa

  Man kan hoppas att den borgerliga regeringen lanserar större reformprogram än de där skattesänkningarna de håller på med. Skattesänkningarna är viktigt också men viktigare är att få ekonomin att funka ännu bättre, genom reformer och avregleringar. jag är dock tveksam då de är i minoritet och mest verkar inställda på att överleva fram till valet.

Kommentarer är stängda.