Greklands folkomröstning en direkt förolämpning!

Det må vara ett kortsiktigt politiskt genidrag av Papandreou att låta det grekiska folket rösta om de vill gå med på de villkor som ställts för att övriga länder i EU skall hjälp dem eller inte. Men, allt annat lika är det en direkt förolämpning mot de som de vill ha hjälp av.

Ett argument som ofta används för att de länder som nu krisar skall få ekonomiskt stöd av de länder inom EU som har bättre skötta ekonomier är solidaritet. Tanken med EU är att länderna som ingår i unionen skall hjälpa och stötta varandra vid behov.

Frågan är dock om de övriga är villiga att gå så långt som att hjälpa de länder som först missköter sina ekonomier och sedan dessutom ägnar sig åt ekonomiskt utpressning på toppen? Enligt min mening bör man göra processen kort redan i första ledet, dvs när de inte uppfyller de krav de gått med på att uppfylla för att vara med i unionen.

Samtliga de länder som nu genomgår de värsta kriserna har under lång tid struntat helt i att ta tag i de problem som de länge haft. Förtroendet för politikerna i dessa länder är ofta dessutom så låg att ingen av invånarna vill betala skatt eftersom de inte vet att pengarna används på rätt sätt.

Den kortsiktiga räddningen blev ett medlemskap i EU med omfattande direktinvesteringar från andra europeiska länder som följd. Detta gjorde tyvärr att politikerna slapp ta tag i de problem som redan fanns och som blivit än värre nu. Om EU inte lär dem läxan ens denna gång så lär de sig aldrig.

Det mest logiska och bästa sättet att lösa det hela är inte att rädda dem. Det bästa sättet är vad man kan kalla den omvända ”kissa i byxan effekten”. Dvs i stället för att det skall kännas varmt och skönt på kort sikt så är det bättre att det gör rejält ont nu för att alla skall få det bättre sedan.

Förslagen som ligger om att EU nu skall låna pengar av länder utanför EU för att klara av att rädda de värsta syndarna är inget annan än direkt vansinne. Ingen skulle någonsin rekommendera en person som inte kan betala sina räkningar att dra på sig ännu mer skulder. Varför gör man då den rekommendationer till länder?

Nej, gör det som borde gjorts för länge sedan. De länder som inte håller måttet när det gäller de ekonomiska kraven för att ha euron bör slängas ut nu. Det blir ett stålbad för dem och svider lite för de andra på kort sikt. Men, på lång sikt är det det enda rätta!

För att inte det europeiska banksystemet skall rasa samman så är det mycket bättre att lägga pengar på att garantera de banker som är i riskzonen. Om varje enskilt land med välskött ekonomi går in och i värsta fall tar över ägandet i bankerna som drabbas hårdast så håller systemen.

Sedan kan det såklart finnas ägare som skulle tycka att det var jobbigt att förlora hela värdet av sina investeringar i de banker som tas över. Men, det är lite samma sak här. Om du som ägare gett direktiv till banken att ge kortsiktigt höga vinster genom att ta stora risker så får du faktiskt skylla dig själv!

Av Stefan Mahlstein, Entreprenör

1 tanke kring ”Greklands folkomröstning en direkt förolämpning!

Kommentarer är stängda.