Eniro ”ger upp”, men marknaden applåderar!

Igår meddelade Eniro att de ingår ett strategiskt samarbete med Google vilket innebär att Eniro kommer att bli återförsäljare av Google Adwords. Samarbetet är bra för Google, men är det så fantastiskt för Eniro som marknaden verkar tro?

Att synas på Google är som många redan vet idag oerhört viktigt om man vill öka sin varumärkeskännedom och försäljning. De allra flesta potentiella kunder börjar sin köpprocess genom att söka på just Google. Av den anledningen finns det en stor potential i att annonsera via exempelvis Adwords.

Därmed finns såklart också en potential för Eniro att tjäna pengar på att vara återförsäljare åt Google. Men, frågan är om samarbetet ur ett aktieägarperspektiv är så positivt att det är värt de ca 90 miljoner som Eniro uppvärderades med på börsen igår. Enligt min mening är det tyvärr precis tvärtom!

Att Eniro nu går från att enbart sälja sina egna sökannonser är ett bevis på att de inte tror att de kommer att klara sig på egen hand. Detta är i sig positivt, men har varit en självklarhet länge. Det funkar helt enkelt inte att konkurrera med exempelvis Google genom att sälja annonser i en egen sökmotor som dagligen minskar i betydelse.

Med detta sagt så kommer man snabbt till insikten om att hela den framtida egentliga kärnverksamheten hos Eniro därmed totalt saknar trovärdighet. Eniro kommer sannolikt i slutändan att bli ett rent säljbolag för externa tjänster. Vad är det då värt? Sannolikt inte särskilt mycket alls!

Söker man dessutom efter Eniro i Googles egen databas för certifierade partners så hittar man bara Krak Media Group i Danmark. Detta dotterbolag till Eniro har två stycken personer som är certifierade för Adwords. Med andra ord finns det idag bara två personer på Eniro som har kompetens nog för att agera återförsäljare för Adwords.

Slutligen framstår samarbetet mellan Eniro och Google som något unikt och stort i och med att Eniro skickar ut sitt pressmeddelande. Problemet med detta är bara att vem som helst som vill kan agera återförsäljare åt Google Adwords. Det är även redan många som gör det! Konkurrensen är därmed stor och marginalerna låga.

Med andra ord bör samarbetet med Google ur Eniros perspektiv inte ses som expansivt och positivt utan snarare som en defensiv och relativt uppgiven handling. Ledningen har helt enkelt insett att Eniro inte har en chans mot Google och därför ger de nu upp den tanken. I stället medger de att deras enda räddning är att bli ett renodlat säljbolag!

Problemet med att vara ett säljbolag åt den som äger annonsutrymmet är att Eniro inte kommer att fokusera på annonsörens avkastning på sina investeringar. I stället är risken stor att Eniro precis som nu när de själva äger annonsutrymmet ser till sina egna marginaler och vinster.

Ju mer insatta annonsörerna blir när det gäller hur marknadsföring och försäljning online skall hanteras för bästa avkastning kommer Eniro därför att fortsätta att tappa mark. Samarbetet med Google skall därför ses som en kortsiktig lösning och snarare nedvärdera Eniro än uppvärdera bolaget.

Marknaden är inte dum så den kommer sannolikt att nyktra till under helgen. En nedgång i Eniroaktien på måndag är därför näst intill självklar!

Av Stefan Mahlstein, Entreprenör

2 tankar kring ”Eniro ”ger upp”, men marknaden applåderar!

  1. Anders

    Herregud, klagar på att Eniro stiger 90 Mkr när värdet sjunkit 8000 Mkr sedan början på 2010. Du hittar inte ett enda bolag i branschen med i närheten så låg värdering som Eniro. Når de sina prognoser så är det många 100% upp som aktien ska gå och detta är ett bra steg att nå den utlovade positiva tillväxten nästa år.

    När ett bolag värderas under sin egen EBITDA-vinst så krävs det givetvis enormt lite för en rejäl uppvärdering.

    1. Stefan Inläggsförfattare

      Klagar mest på skälet och vill inte att aktieägare och andra investerare felaktigt skall tro att detta samarbete är vändningen. Har med andra ord inte samma syn som du vad gäller det ”låga” värdet.

Kommentarer är stängda.