Giganternas kamp om mobilanvändarna

Nokia gav idag upp kampen om att kunna behålla ett eget stängt operativsystem för sina mobiler och gör nu gemensam sak med Microsoft i kampen mot Apple och Google. För Nokia är det såklart ett svidande nederlag som kostat både mycket pengar och prestige.

Det faktum att Nokia ger upp visar hur extremt svårt det är att lyckas behålla kontrollen över mobilanvändarna genom att ha ett eget stängt operativsystem. Enbart historiskt stora marknadsandelar och mycket resurser räcker inte. Därför är det inte alls säkert att Nokias samarbete med Microsoft kommer att leda till framgång.

När det finns öppna system som Googles Android så krävs det extremt mycket för att kunna konkurrera med ett helt eget och stängt operativsystem. Dessutom är det med största sannolikhet så att det öppna systemet oavsett hur bra det stängda systemet är kommer att ha den största marknadsandelen just för att det är ett öppet system.

Apple som många med rätta hyllar har lyckats tjäna bra med pengar på att ha ett eget stängt system för sin iPhone, men de är fortfarande långt ifrån dominanta på marknaden. Snarare är det så att de redan nått sin maximala marknadspotential relativt de andra system som finns.

Det Nokia kan hoppas på är därmed att de minskar sina kostnader med de resurser som lagts på ett helt eget stängt operativsystem samt att samarbetet med Microsoft kan utvecklas ytterligare med unika egenskaper som lockar mobilanvändarna. Men, marknadsdominerande blir de aldrig så länge öppna system som Android finns.

Av Stefan Mahlstein, Entreprenör

1 tanke kring ”Giganternas kamp om mobilanvändarna

Kommentarer är stängda.