Facebook jagar fel typ av intäkter!

När Facebook tänker: ”Om Google kan tjäna pengar på annonser så kan vi” är de enligt min mening helt fel ute. Det är långt ifrån säkert att Facebook kan få lika stora intäkter som Google från annonsering. Med största sannolik kommer de inte att komma ens i närheten.

Att som Google få intäkter på annonser när användarna själva söker information om olika varor och tjänster är väldigt naturligt. Däremot är det inte alls lika naturligt att det går när man annonserar i någons vardagsrum som Facebook gör.

Problemet är att användarna i det senare fallet inte alls är mottagliga för reklam på samma sätt. Att få ut sitt säljbudskap och dessutom få någon att agera på det är lika svårt på Facebook som att sälja skruvmejslar på en fest hemma hos någon annan.

Om Facebook fortsätter på samma spår som Google kommer de i stället att få problem med att användarna till slut tycker att det blir för mycket reklam. Att man numera kan betala för att få ökad synlighet för sina uppdateringar är ett sådant exempel som kan upplevas som störande.

Lek med tanken att du som företag betalar för att få dina uppdateringar att synas mer och hos fler. Det kanske funkar tills dess att användarna tröttnar, men då är risken stor att de stänger av flödet från ditt företag helt. Varför? Därför att du stör dem i fel sammanhang.

Som jag ser det borde Facebook i stället titta på om det finns möjlighet att ta betalt för sin tjänst av användarna. Även om många tror att det inte går att ta betalt för den här typen av tjänster anser jag att det går. Men, då måste man ha en riktigt bra tjänst.

Google erbjuder sedan länge gratis email till privatpersoner. Tidigare var även företagstjänsten som innebar att du kunde ha din mail på din egen domän gratis för företag. För 2-3 år sedan började de ta betalt av nya företag som ville ha tjänsten och det gick bra.

Sannolikt kommer Google inom en snar framtid att ta betalt även av de företag som registrerade sig för tjänsten innan de började ta betalt. Google kommer även inom 3-5 år enligt min mening ta betalt av privatanvändarna. Du kommer Inte att behöva betala så mycket och de flesta (ca 90 %) kommer att betala.

Facebook borde våga att testa samma sak. Ta betalt av användarna för att de har tjänsten. De flesta förstår idag att det är förenat med en hel del kostnader att driva en tjänst som Facebook. Dessutom har de alltför mycket foton, vänner och annat på Facebook för att flytta på sig.

Om Facebook skulle börja ta betalt så är jag övertygad om att max 10-15 % av användarna skulle flytta eller stänga ner sitt konto. Om de tar motsvarande SEK 100 kr per år så skulle det ge intäkter på ca SEK 70 miljarder (antaget att 700 av nuvarande 800 miljoner användare betalar).

SEK 70 miljarder kan jämföras med de ca SEK 30 miljarder som Facebook drog in i intäkter 2011. I ett skräckscenario där 50 % av användarna drar så blir det ändå intäkter på SEK 40 miljarder. Det är helt osannolikt att så många skulle sluta använda Facebook för att de får betala.

Av Stefan Mahlstein, Entreprenör