Facebook halverar nyemissionen för att börja mer försiktigt!

Facebook förväntas ansöka om notering på börsen idag. I alla fall om man skall tro de rykten som florerar på marknaden sedan i fredags. Det är fortfarande oklart till vilken värdering nyemissionen skall göras, men det talas om 547 miljarder kronor.

I samband med noteringen så tänker Facebook ta in motsvarande ungefär 34 miljarder kronor. Den initiala tanken skall dock ha varit att ta in hela 68 miljarder kronor. Beslutet att ta in mindre grundar sig på att man vill börja mer försiktigt.

Att använda fraser som att ”börja mer försiktigt” i dessa sammanhang känns på gränsen till absurt. 547 miljarder i värdering och en nyemission på 34 miljarder i ett enda bolag? Känns inte så försiktigt alls utan mer som en av världens största bubblor alla kategorier.

Sedan är frågan vad Facebook skall göra med en krigskassa på 34 miljarder. Det lär ju gå att bygga eller köpa en hel del för det. Enligt uppgift så skall Facebook redan tjäna pengar så en gissning är att det är en expansiv strategi som pengarna skall användas till.

Kanske kommer de att göra som Google gjort historiskt och gå på shoppingrunda och köpa på sig mindre, men bra och kompletterande företag. Eller så tänker de bygga allt nytt själva vilket nog är mindre sannolikt.

Hur som helst är Facebook ett spännande fenomen som både inspirerar och leder till diskussioner om integritet och mycket annat. Frågan är om det är någon värt att investera i? För egen del passar jag nog! Men, jag är kanske lite försiktig av mig i dessa sammanhang!

Av Stefan Mahlstein, Entreprenör