Under IT bubblan verkade de flesta tro att det fanns en helt ny form av ekonomi online. Populärt kallades hela hysterin just för ”Den nya ekonomin”. Online gällde inte att bolagen måste göra vinst, utan det var omsättningen och tillväxten i denna som avgjorde om man skulle investera. Enligt min mening borde man ha förstått att det var precis tvärtom. Samma ekonomiska grunder och regler gäller. Enda poängen med att driva en verksamhet online i stället för offline är att marknadsföringen och distributionen i vissa branscher kan göras mer kostnadseffektiv.
Därför är det fortfarande viktigt att ha koll på intäkter och kostnader. Att du har otroliga mängder besökare hjälper inte om du inte kan ta betalt för din tjänst eller få avkastning på trafiken hos någon annan. När du väl börjar spåna så är det därför bättre att vara konservativ när det gäller intäkterna. Många riskkapitalister tittar inte åt projekt som inte har fantasibudgetar, men det är rimligtvis helt fel. För egen del föredrar jag en sund och rimlig budget framför rena fantasier. Blir det sedan bättre än alla hoppats på så är det en bonus.
Risken med att vara för optimistisk leder allt som oftast till storhetsvansinne och onödigt brännande av pengar. Tro mig, jag har själv varit med om det. Hybris är kul, men det är som att pinka i byxorna, det är ingen höjdare när det börjar bli kallt. Då har man dessutom bara sig själv att skylla och det kan ta ner en på jorden ganska snabbt. I så fall är det bättre att vara realistisk och alltid fokusera på avkastning på det kapital man investerar. Sätt alltid mål för när i tiden pengarna du investerar senast skall komma tillbaka.
Ta inte heller in för mycket pengar i projektet. Det är bättre att ha mindre att röra sig med eftersom man då blir mer kreativ och fokuserad på att få avkastning på pengarna. Skall du dessutom ta in externt kapital så får du förhoppningsvis en bättre värdering lite längre fram eftersom värdet på projektet ökar allteftersom du lyckas. Då får du helt enkelt behålla mer själv. Kan du så bind upp finansiärerna för ett större belopp som du sedan kan avropa (ta in i projektet) i två eller tre steg till olika värdering beroende på hur projektet utvecklar sig.
Kort och gott skall du räkna noga på intäkter och kostnader, hellre vara konservativ på intäktssidan än optimistisk och bara ta in det kapital du behöver. Sedan måste du har koll, koll, koll på hur pengarna används och att du verkligen får avkastning på dem.
Av Stefan Mahlstein, Entreprenör