Köp aldrig finansiella tjänster på telefon!!!

Läste i Dagens Industri idag att en stor mängd personer blivit lurade igen när det gäller sitt sparande. Denna gång är det en grupp av bolag; Garantum, Humle Kapitalförvaltning, Advice Kapitlaförvaltning mfl som levt rövare för att få höga provisioner.

Jag kan förstå att många sparare är oroliga över hur de skall säkra sitt sparande på lång sikt, dvs för sin pension eller för sämre dagar. Men, gör för allt i världen inte affärer med kapitalförvaltare som måste använda telemarketing för att ragga kunder. De är bara ute efter snabba pengar till sig själva!!!

Metoden verkar vara att de går efter olika register där man kan se om personen eller företaget har pengar att placera. Sedan sätter de en telemarketingfirma på att ringa runt och boka möten. Därefter skickar de en säljare som poserar som rådgivare på mötet.

Har själv fått en mängd samtal från bland annat Garantum och andra som vill förvalta mitt och mina bolags kapital. Har alltid sagt nej till dessa oavsett erbjudande eftersom utgångspunkten är att de inte är seriösa. För någon månad sedan tänkte jag att det kunde vara värt att bjuda in en av dem på möte i alla fall för att se vad det handlade om.

Så sant som det var sagt så kom det en ung säljare som gjorde sitt bästa för att framstå som rådgivare. För att ge honom en chans att göra ett bra jobb så sa jag till honom exakt vad jag kunde tänka mig. Sa uttryckligen till honom att jag inte alls var intresserad av strukturerade produkter eftersom jag vet att dessa innehåller en massa höga och dolda avgifter.

Trots detta och det faktum att jag sa till honom att jag hade kunskap med tanke på att jag arbetat på bland annat Avanza med finansiella produkter så var det enda erbjudande han kom tillbaka med just det jag inte ville ha. Ja, ni gissade rätt, strukturerade produkter!

Slutsatsen är: Får ni någon i luren som säger sig vara ekonomisk rådgivare eller kapitalförvaltare som gärna vill ha ett möte för att gå igenom er situation och ge er bra rådgivning om hur ni skall placera era pengar så släng på luren!!! Det är ingen idé att resonera med dem för de kommer aldrig att ge sig! Lägg på så fort de sagt att de ringer från en rådgivare som ni inte redan har en relation med!

Av Stefan Mahlstein, Entreprenör

4 tankar kring ”Köp aldrig finansiella tjänster på telefon!!!

 1. Stefan Mahlstein

  Tack, men jag kör mitt eget race ett tag till. Det är ju inte så svårt trots allt!

  80/20 regeln gäller för min del, dvs 80 % hyfsat säkert i form av räntebärande olika former och 20 % i mer riskfyllt. Till och med de 20 % landar dock i aktier i stora etablerade bolag med hög direktavkastning som hållit i många år.

  Kryddar sedan med lite tillväxtmarknadsfonder. Let´s face it det är i Östeuropa, Kina, Indien och Latinamerika som tillväxten kommer att finnas de närmaste 10 åren.

  1. Stefan Inläggsförfattare

   Självklart skall man inte betala någon för att investera i räntebärande, förutom eventuellt courtage. Räntefonder är något som jag undviker. Då är det bättre att köpa pappren direkt själv, alternativt titta på att sätta in pengarna på konto som ger bra ränta.

 2. Pingback: Humle Kapitalförvaltning – Carl Bildt, Ulf Adelsohn och tvivelaktigheter | Svensson

Kommentarer är stängda.