Hamburgerkedjan Max och Dole i Good Guy vs Bad Guy tvekamp!

Striden mellan Hamburgerkedjan Max och fruktjätten Dole har alla ingredienser för att kunna bli ett lysande exempel på hur The Good Guy Concept enligt min mening fungerar.

För den som mot förmodan missat det hela handlar det om filmen Bananas som gjorts av dokumentärfilmaren Fredrik Gertten. I filmen visar han hur Dole använder sin dominerande ställning i Nicaragua genom att utnyttja billig arbetskraft och dessutom sprida gifter i form av annars förbjudna bekämpningsmedel.

Med största sannolikhet kommer Max som The Good Guy att vinna stora positiva effekter av att ha varit den första i Sverige att reagera på Doles agerande i Nicaragua. Dole å andra sidan kommer att lida stora nederlag. Genom att de inte gjort en så kallad pudel och be om ursäkt direkt när deras agerande uppmärksammats så kommer de att stå som The Bad Guy med allt vad det innebär i förlust av intäkter.

Det som gör det hela ännu mer intressant är att även ICA och COOP kastats in i leken. Än så länge har de självklart uttalat sig  negativt, men ganska försiktigt. Frågan är om de kan stå på sidlinjen så länge till. På torsdag har filmen premiär och med tanke på att Max redan nu valt att bojkotta Dole så är risken uppenbar att det mediala intresset och intresset från konsumenterna kommer att öka efter premiären.

Efter premiären är det därför inte lika säkert att ICA och COOP kan stå kvar på sidlinjen. Gör de det så riskerar de att hamna i samma Bad Guy fack som Dole och bli bojkottade själva. Allt beror på hur starkt intryck filmen gör på media och konsumenterna som numera tack vare Internet har fått mycket större makt än bara för 5-10 år sedan. Skall bli spännande att följa fortsättningen.

Av Stefan Mahlstein, Entreprenör