Den svenska avundsjukan når nya höjder!

I Dagens Nyheter kunde man idag läsa om att vissa fastighetsägare kommer att göra miljardklipp på att tunnelbanan byggs ut till Nacka, Hagastaden och Barkarby. Många politiker har på grund av detta börjar diskutera krav på att de fastighetsägare som gynnas skall vara med och betala utbyggnaden.

Frågan man måste ställa sig i ett sådant läge är: Finns det ingen gräns för den svenska avundsjukan alls? Att ens fundera på att tvinga de som äger fastigheter som teoretiskt sett ökar i värde på grund av en utbyggnad av tunnelbanan är så sinnesslött att det är svårt att hitta ord för det!

Det är faktiskt exakt lika korkat som om fastighetsägarna som teoretiskt sett ”missgynnas” av att tunnelbanan inte förlängs ytterligare skulle få bidrag för att deras fastigheter inte stiger i värde. Eller har de politiker som ”tänkt” tanken även för avsikt att införa bidrag för köp eller byggnation av fastigheter i lägen som inte har lika bra infrastruktur som Stockholms innerstad?

Och, om rätt skall vara rätt så borde väl även de andra som bor i de berörda områdena vara med och betala eftersom deras bostäder sannolikt också ökar i värde. Det kanske är dags att införa en högre inkomstskatt i just dessa områden eftersom de gynnas lite extra av tunnelbanebygget. Och vad får jag? Som inte har någon nytta av utbyggnaden alls? Jag vill också ha något!

Är det inte dags att en gång för alla inse att bara för att någon gynnas så är det inte så att någon annan missgynnas. Det finns ingen logik att bestraffa folk för att det råkar vara så att de är lite skickligare eller som i detta fall har lite tur.

Av Stefan Mahlstein, Entreprenör

2 tankar kring ”Den svenska avundsjukan når nya höjder!

    1. Stefan Inläggsförfattare

      Det är helt rätt!

      Tyvärr har någon form av begreppsförvirring gjort att jämlikhet ofta smetas ihop med rättvisa.

Kommentarer är stängda.