Är det så att det vi sett de senaste 2-3 åren i form av finanskriser egentligen är tydliga tecken på mycket allvarligare problem inom västvärldens nationella ekonomier än tillfälliga skuldberg eller vidlyftiga spekulationer inom bankväsendet? Skall man vara lite självkritisk så har vi ju faktiskt under de senaste 7-10 åren sett tydligt hur tillväxten i exempelvis USA och Europa mer eller mindre stagnerat alternativt legat på låga nivåer relativt Östeuropa, Asien och Latinamerika.
Vi har helt enkelt blivit för lata och har redan för hög välfärd för att kunna driva någon egentligen tillväxt. Hur stora hus, hur många bilar och båtar, hur mycket lån för konsumtion kan man egentligen ha? Medan vi i väst diskuterar 6 timmars arbetsdag och låter folk gå i pension vid 50 som i Grekland arbetar östeuropéerna, asiaterna och latinamerikanerna stenhårt 12-15 timmar om dagen 6-7 dagar i veckan för att uppnå en högre levnadsstandard.
Som normalt sett ohejdad optimist så blir jag riktigt rädd när jag inser att jag i denna fråga ser väldigt pessimistiskt på västvärldens möjlighet att konkurrera med våra grannar i Östeuropa, Asien och Latinamerika.
Av Stefan Mahlstein, Entreprenör
Vill betona att även länder som Sverige har haft 12 timmars arbetsdag i sin utveckling. Det är inte helt relevant att jämföra ett land som har en 20 del av bnp per capita med Sverige. Tex har man i indien mycket svåra problem med sin infrastruktur. Vi har inte det, då kan vi lättare organisera vårt arbete effektivt.
Jag finner inte alls deras hårda arbete lika hotande som du. Jag ser snarare en annan sak.De kommer jobba midnre när de blir rikare. Kunskap blir allt mer en tillfällig comodoty och vår skola är inte alls anpassat för detta. Skolan är fortfarande djupt nere i industralismen men vårt land rör sig mer och mer mot ett nätverksbaserat kunskapssamhälle. Indien gör också detta, nästan som om de bestämt sig för att industralismen redan är på väg att avslutas för deras del. Många ställen i indien lär man sig det lokala språket+Hindi+engelska+c++
Vi bråkar mest om man skall ha betyg i sjätte klass.
Där finns det all anledning att oroa sig. Gör vi misstag här tar det en hel generation att fixa dem
Absolut, så har det varit och det är också det som lett till Sveriges och de andra nuvarande i-ländernas tillväxt. I alla fall som jag ser det. Däremot har alla imperier, nationer och folkslag historiskt förr eller senare nått sin topp.
När de gjort det och har det för bra så blir de slöa och bekväma. Därefter börjar tillväxtspiralen gå neråt och andra som inte har det lika bra springer förbi. Hade det inte varit så skulle vi alla varit Azteker, Egyptier eller tillhört det Romerska riket.
Frågan är hur tufft det blir för Sverige och andra i-länder under övergångsperioden, dvs så länge vi är bekväma och slöa medan de andra har en mängd hungriga människor kvar att ösa drivkraft ur. Ju snabbare vi anpassar oss desto bättre, men det kommer inte att vara smärtfritt de närmaste 30-50 åren som jag ser det.
Sedan har du helt rätt i att det sannolikt är så att industrialismens idéer som fortfarande präglar exempelvis Sveriges tankesätt inte längre ”gäller”. Världen är under förändring och nya regler gäller.
Det är i alla fall en spännande värld som vi lever i 🙂