USA och Europa genomgår nu för andra gången på kort tid en omfattande finansiell kris. Precis som förra gången har de optimister som lovat börsuppgång och tillväxt under 2011 fått krypa till korset och inse att det kanske inte blir så positivt som de trott.
Läser man det som skrivs och hör det som sägs så verkar åsikterna gå isär avseende hur illa det är ställt med ekonomin i västvärlden. Kommer det att gå upp igen, eller kommer det att fortsätta ner?
Frågan om hur ekonomin kommer att utveckla sig i USA och Europa är viktig för oss alla. Eftersom min prognos i april om att Riksbanken pga det ekonomiska läget inte kommer att höja räntan i den utsträckning de tänkt verkar slå in så kommer jag i detta inlägg ge en längre prognos.
Självklart kan jag ha fel, så jag skulle inte investera pengar efter prognosen jag gör. Men, det kommer att bli kul att se om jag har rätt de närmaste 3-5 åren 🙂
USA och Europa
USA och Europa har tyvärr sedan länge rätt stora problem med sina ekonomier. Detta beror enligt min mening på flera saker. Bland dessa är såklart att både staterna och individer har levt över sina tillgångar och lånat pengar för konsumtion. Tyvärr har statsstödet nu gjort läget ännu värre.
Men, den största anledningen är enligt min mening att pendeln svängt till förmån för Kina, Indien, Latinamerika och i viss mån Östeuropa. Det har under drygt 10 år varit så att de senare visat större tillväxt än USA och Europa. Och, utan tillväxt kommer inga ökade intäkter som kan betala för konsumtionen vilket gör att skulderna ökar!
De två senaste finanskriserna i USA och Europa är tydliga symptom på de fel vi begått, dvs konsumera och låna för att betala för det. Problemet med just konsumtion är att när det som köpts konsumerats finns bara skulderna kvar. Detta gäller lika mycket för stater som för dig och mig som individer. Saknas det sedan tillväxt så blir inte intäkterna tillräckligt höga för att betala.
Prognos USA och Europa
Omställningen från att USA och Europa leder den globala ekonomin till att Kina och Indien gör det kommer att bli hård och brutal. På börserna kommer psykologin att skapa enorma svängningar som vi ser idag, men med en nedåtgående trend de närmaste 3-5 åren.
Detta kan skapa köplägen, men tipset är att vara långsiktig och investera mindre summor löpande under de närmaste 3-5 åren. Köpa starka bolag med höga direktavkastning och gärna företag som riktar sig mot de växande inhemska ekonomierna i Kina och Indien. Försök inte spekulera på toppar och dalar för det går i regel fel någon gång och då kan man förlora allt.
Precis som vi sett de senaste dagarna i Storbritannien och tidigare i Grekland och Italien kommer segregationen att öka mellan de fattig och de som inte är fattiga. Åtstramningar och ökad arbetslöshet kommer att skapa fler som inte har tillräckligt med pengar och därför blir frustrerade över sin situation. Räkna med oro i stora delar av Europa.
När det gäller dollarn och euron är prognosen lite svårare att göra. Dollarn kan hållas relativt stark, men det beror i så fall mest på att de som lånat ut pengar till USA (ex Kina som lånat ut 1 000 miljarder dollar) inte vill riskera sina investeringar. Dessutom ger stora lån till någon politisk makt vilket är intressant för de som har den.
Euron är skakig och frågan är om eurosamarbetet inte spricker. Politikerna i Europa kommer säkert att göra sitt för att det skall hålla, men risken är uppenbar att opinionen från de skattebetalare som betalar kalaset blir för stark. Om exempelvis Tyskland slutar betala stöd så sänks Grekland, Italien och sannolikt ett antal länder till och då är eurosamarbetet garanterat slut.
Räntorna i USA och Europa kommer att ligga mycket lågt de närmaste 3-5 åren. Lite fusk att Fed redan igår sa att den nuvarande låga räntan kommer att bestå till 2013, men ändå. skälet till detta är att tillväxten kommer att vara mycket låg, på gränden till obefintlig i USA och Europa (undantaget vissa länder i Östeuropa).
Sverige
Tack vare en sund förvaltning av den svenska ekonomin sedan 2006 med fokus på att skapa tillväxt genom lägre skatter och att betala av statsskulden står vår ekonomi relativt stark idag. Tyvärr har priset varit en hel del försämringar som ökad arbetslöshet och sämre service inom exempelvis offentlig sektor.
Men, de försämringar som redan skett har till stor del berott på vår omvärld. Och, ju sämre det går för vår omvärld desto sämre går det för oss. Vi lever ju i en global ekonomi där vi är väldigt beroende av våra grannar i Europa och övriga delar av världen.
Räkna därför med att det blir hårdare tider även här. Tack vare att vi betalat priset under de senaste åren kommer vi sannolikt klara oss rätt bra de närmaste 3-5 åren. Dvs, relativt övriga Europa.
Prognos Sverige
Det uppsving vi såg efter förra finanskrisen berodde i princip uteslutande på att vi gick från noll när alla drog i handbromsen till 30 km/h när vi återgick till normal nivå. Sedan fick vi som liten ekonomi en extra skjuts upp til 60 km/h av att våra europeiska grannar och andra länder vi exporterar till delade ut statsstöd.
Tyvärr kommer som vi kan se nu baksmällan av statsstöden i USA och Europa. Inom kort kommer det att drabba även oss i Sverige. Arbetslösheten kommer att öka igen under nästa år när effekterna blir tydligare. Räkna med viss oro även i Sverige framöver när allt fler får sämre levnadsvillkor.
Som jag nämnt tidigare så kommer Riksbanken att få ändra sig. Det blir sannolikt maximalt en räntehöjning till under året. Därefter är jag övertygad om att räntorna kommer att gå ner igen med början under 2012. På 3 års sikt kommer Riksbankens ränta att stabilisera sig på låga nivåer kring 0,75-1 %.
Inte så ljus prognos direkt, men det vänder igen på sikt. Detta sker om 5 år eller så när omställningen är klar och alla accepterat att Kina och Indien kommer att vara de ledande ekonomierna. Under tiden får vi i västvälden helt enkelt anpassa våra ekonomier och förväntningar till läget och på så vis skapa tillväxt igen.
Detta innebär en generellt press på lönerna som kommer att stå stilla eller till och med gå ner när det gäller tillverkning och mindre kvalificerade tjänster. Detta drivs av att arbetslösheten måste bekämpas på något sätt i kombination med att vi ser fler från Östeuropa som gör samma arbete billigare.
Visst kan allt detta låta skrämmande, men på något sätt är det oundvikligt. Inga imperier i historien har någonsin varat för evigt. Detsamma gäller ekonomiska imperier idag. När vi i väst varit framgångsrika länge och lyxkonsumtionen gått för långt så är det naturligt att någon annan tar över ledarskapet!
De som kommer att lyckas i väst i framtiden är de som anpassar sig och de som ser till att göra affärer på bra sätt med exempelvis Kina och Indien.
Av Stefan Mahlstein, Entreprenör
Mycket bra bloggpost Stefan!
Väl skrivet, intressant, informativt och att du bjuder på kunskap och din tro om framtiden gör att man gärna tipsar om denna sida till andra.
Ser redan fram emot nästa!
/Simon
Tack för den positiva feedbacken. Den uppskattas! 🙂
Grym analys! Men tror du att omställningen kommer gå så fort som fem år? Tror själv på en omställning under längre tid, där västvärlden kan fortsätta sitt försteg framför östekonomierna, men endast under förutsättningen att man inser att det som gjort våra ekonomier stora, inte kommer att fortsätta att hålla våra ekonomier stora. Givetvis undantaget råvaror. Tack gode Gud för malm och skog och innovativ/kreativ företagsamhet, vilket är precis vad som kommer hålla Sverige flytande, till skillnad från många näraliggande länder.
Tack! Jag är övertygad om att västvärlden redan har och kommer att fortsätta tappa i sitt försprång mot ekonomierna i öst de närmaste 5 åren. Frågan är bara om vår anpassning till det nya läget går så fort. Risken är att det tar 10-15 år och då är vi rätt illa ute. Gäller med andra ord att snappa läget snabbt! Ju snabbare vi anpassar oss till det nya läget desto bättre. Man kan lätt jämföra med det japanska undret som de senaste tjugo åren gått igenom motsvarande stagnation/recession som jag tror vi kommer att ha i USA och Europa. Vi dör inte, men vi växer inte heller!
PS. Euron kommer att dö som pan-europeisk valuta. PIIGS-länderna kommer att bli låglöneländer dit mycket av den produktion som idag går till Kina/Indien mm kommer att flyttas. Vad sägs om den prognosen? 🙂
Jag tror att PIIGS länderna kommer att vara först ut, men sedan följer resten av Europa och USA. Lönerna för jobb inom tillverkning eller mindre kvalificerade tjänster kommer att gå ner ordentligt även i Sverige.