Hantverkarindex – ett nytt sätt att räkna länders tillväxtpotential?

Efter att ha renoverat köket hemma så slog det mig att man kanske skulle kunna använda sig av ett hantverkarindex för att bedöma i vilken utsträckning ett land har potential till högre tillväxt än ett annat land. Anledningen till att detta slog mig är att jag haft hantverkare från tre olika länder hemma och deras inställning till arbetstider och arbetstempo var helt olika beroende på vilket land de kom ifrån.

Om mitt tidigare antagande att man 1) blir mindre benägen att arbeta hårt ju bättre man redan har det ekonomiskt och att 2) de som har störst potential till förbättring av sin ekonomiska situation genom hårt arbete också kommer att driva en högre tillväxt stämmer så borde det fungera.

Självklart finns det en mängd andra faktorer som påverkar ett lands tillväxt så jag har inga anspråk på att detta är en vetenskapligt korrekt iakttagelse. Men, den främsta drivkraften för tillväxt i ett land måste ju ändå vara den inställning som de som bor i landet har.

Hur som helst så fick jag möjligheten att ”first hand” se polska, lettiska och svenska hantverkare ”in action”under min köksrenovering.

De polska hantverkarna tyckte det var irriterande att de inte kunde börja före 8.30 på morgonen och dessutom var tvungna att sluta kl 18 på kvällen. De tyckte att det var lite väl korta arbetsdagar. Dessutom arbetade de även på lördagarna. Den enda heliga dagen var söndagen då de vilade.

De lettiska hantverkarna skulle leverera bänkskivan i granit, leveranstid från mallning skulle vara 2 veckor enligt leverantören. Det första som hände var att de ringde på en lördag för att fråga om de kunde komma och malla på söndagen. Sedan tog det bara 5 dagar så ringde de igen och bad att få komma och montera allt följande söndag (inga vilodagar på söndagarna här inte).

Slutligen monterades köket av svenska hantverkare som redan från början meddelade att de inte kommer att komma före 9.30 på morgonen och framförallt inte vara kvar längre än till 16. Dessutom arbetade de inte alls på onsdagarna för då hade de privata fritidsprojekt som de ägnade sig åt.

Monteringen av köket, som om exempelvis de polska hantverkarna hade gjort det skulle ha tagit 1 vecka, tog därför 2 veckor. Med detta sagt så är jag ändå väldigt nöjd med resultatet som levererades och eftersom jag inte hade bråttom gjorde det inget att det tog längre tid.

Skulle man göra någon form av tillväxtindex utifrån ovanstående så borde Lettland ha högst tillväxt, tätt följt av Polen medan Sverige skulle ligga en bra bit efter.

Jag har faktiskt inte kollat siffrorna utan det får ni göra själva, men jag misstänker att ovanstående rangordning vad gäller den relativa tillväxten de senaste 10 åren kan stämma rätt bra med verkligheten. Undantaget de senaste åren som påverkats av den omfattande finanskris som vi haft och som borde ha påverkat väldigt dramatiskt.

Någon som har några siffror att jämföra med?

Av Stefan Mahlstein, Entreprenör