Assumption is the mother of all fuckups!

”Assumption”, i betydelsen antagande, förmodan, hypotes, eller gissning, är moder till alla problem. Inom matematiken definieras en förmodan som ett påstående utan bevis. Det är inte förrän en förmodan bevisats som den blir en matematisk sats och därmed sann.

Att anta saker utan att ha bevis för det innebär med andra ord en stor risk för att man inte vet sanningen om saker och tings förhållande. Detta kan i sin tur leda till stora problem, lite beroende på vad man antar och hur fel antagandet är.

Ett näraliggande exempel är de antaganden som gjorts de senaste åren inom finansbranschen när det gäller värdet på vissa tillgångar och den eventuella skadan av hög belåning. Ett annat är antaganden som innebär fördomar mot andra kulturer.

För att inte bli för filosofisk så kommer jag att begränsa mig till antaganden som man gör som entreprenör. Det är nämligen lätt att antaganden, förmodanden och andra rena gissningar avgör om man lyckas eller inte.

Ett exempel där mina antaganden lett till problem var när jag ledde arbetet med att starta Avanza i Tyskland 2000-2001. Som svensk är det lätt att göra misstaget att anta att tyska medarbetare fungerar på samma sätt som svenska innan man lär sig förstå bättre.

Min vana trogen så gav jag en gång en uppgift till en mäklare att sätta upp de nödvändiga licenserna vi behövde för de olika tyska börserna så att vi kunde bedriva handel. Jag påpekade med all önskvärd tydlighet att det var väldigt viktigt att det gick snabbt.

Två veckor senare så bestämde jag mig för att följa upp vad som gjorts (det är en relativt lång process). Mäklaren som fått uppgiften hade då inte ens börjat. Skälet han angav var var att han inte förstått att den var viktig eftersom jag inte hade legat på honom om det varje dag.

Visst går det att tycka att just den mäklaren var en idiot (vilket jag om sanningen skall fram ansåg någon dag eller två). Men, faktum är att det nog snarare var jag själv som var idioten som hade antagit att det fungerade likadant i Tyskland som i Sverige.

Sedan dess försöker jag undvika att anta saker som inte är bevisade. Det gäller att samla på sig så mycket information som möjligt, att försöka tänka logiskt hela tiden och strunta i att tro att man alltid har rätt i sina antaganden.

Det är först när antagandena bekräftats i form av objektiva bevis som man kan vara säker. Till dess bör man försöka minimera risken genom att exempelvis inte satsa allt på ett kort eller åtminstone göra bra förarbete i syfta ett faktiskt ifrågasätta antagandena man gjort.

Har man själv svårt att ifrågasätta sina egna antaganden är det bra att fråga andra. Därför är det exempelvis väldigt mycket viktigare att arbeta med folk som ifrågasätter ens egna antaganden än att arbeta med såkallade Jasägare.

För att kunna utveckla dig själv som person eller ditt företag måste du alltid ifrågasätta det du gör. Den som inte gör det hamnar alltid i problem av det enkla skälet att man aldrig vet allt, oavsett hur gammal eller erfaren man är !

Av Stefan Mahlstein, Entreprenör

2 tankar kring ”Assumption is the mother of all fuckups!

  1. Erik Forsberg

    Mycket bra skrivet och tangenten till hur pass viktigt det är att förstå ”kultur” inom den domänen där man gör affärer eller planerar att göra i framtiden.

    Jag är ju väldigt datadriven som person och gillar inte att dra slutsatser utan data, så det mottas varmt att det finns fler som uppskattar sådant och inte ”fuktigt finger i luften”-approximering 🙂

Kommentarer är stängda.